Hogyan Lesz Az Elvetett Magból Szivar

A mag elvetésétől a szivar elkészültéig tartó folyamat valamennyi neves szivarokat termesztő országban szinte megegyezik.Amikor egy Havannat látunk a szivartartó dobozában gondoljuk át, hogy a szivar igencsak hosszú utat tett meg amíg eljutott hozzánk. Növény korában számos földműves gondozta a földeken. Az időjárás viszontagságainak is ki volt téve.

hogyan lesz az elvetett magból szivar - szivar palánták

Földműveléstől az Aratásig

Aratás után,levél formájában kerül a dohánycsűrbe. Majd miután számos erjesztési fázison megy keresztül, gondosan össze hajtogatják és végül szivarrá sodorják. Rengeteg kéz munkálja meg. Miután érdemesnek találják arra, hogy Havanna szivarként elfoglalja helyét dobozában. Mielőtt azonban dohány palántaként elültetik a talajt gondosan elő kell készíteni. Igavonó állatokkal szántják fel a földet,mert a traktor nagy pusztítást tud végezni a talaj struktúrában. A Föld előkészítése júliustól augusztusig terjed. A dohány növények fejlődéséhez, különösen laza talajra van szükség. Ezért a földet gyakran fel is szántják.

A Dohány Termesztéséhez Kellő Tápanyagok

A dohánytermesztéshez szükséges legfontosabb tápanyagok a klór,kálium, kalcium, magnézium,foszfor és a nitrogén. A talaj kiegyensúlyozott tápanyagtartalma, rendkívül fontos a dohánylevelek minősége szempontjából. Augusztus végén szeptember elején vetik el a magot. Amikor körülbelül 45 nap múltán a palánták elérik a 15- 20 centiméteres magasságot, fokozatosan kiültetik.

Érési Időszak

Ezután 45 -50 napra van szükségük míg elérik a kívánt érettséget. Az érési időszak folyamán különösen oda kell figyelni a növényekre. Nagyon fontos, hogy eltávolítsák a csírákat az oldal hajtásokat. Így elősegítve a növény optimális fejlődését. 

Gyomnövények, Kártevők

A betegségekkel kapcsolatban, fontos odafigyelni a gyomnövényekre és a kártevőkre. Ha esetleg rovarok telepszenek meg vagy egy növénybetegség elharapódzik,hatalmas károk keletkezhetnek az ültetvényben.

Végzetes Állományveszteség

1980 -ban például végzetes év volt Kubában. Az ország szinte teljes dohánynövény állományát,megtámadta a kék penész. Aratáskor csupán a tervezett mennyiség töredékét sikerült megmenteni. Sok évbe telt míg a kubai szivaripar kiheverte ezt a fajta megrázkódtatást. Az egyik ilyen kártevő az ártalmatlan nevű dohány bogár. Dohány termesztők másik réme a már említett kékpenész.

Fontos Dolog a Szivar Növények Nemesítése

Többek között ezért is fejlesztették ki Kubában a betegségeknek jobban ellenálló Havanna 2000 nevű hibridet, igaz ezzel kapcsolatban vegyesek a tapasztalatok a dohány minőségét illetően. Dohánynövények nemesítését, nem csupán a nagyobb ellenálló képesség kifejlesztése miatt csinálják. Ez egy igen fontos feladat. Akár egy vadonatúj aromájú és erősségű taggal is gazdagodhat a dohány termékek családja.

A Dohánynövények Gondozása

Térjünk vissza a dohány növények gondozásához. Amint az egyedek elérik a maximális magasságokat a gondozók eltávolítják róluk a virágokat. Így a növények teljes erejüket a növesztésre fordíthatják a megkapott dinamikus löket révén, gyorsított ütemben érik el a kívánt fejlettségi szintet.

A Szivarpalánták Betakarítása, Érlelése

Körülbelül 50 nappal a kiültetés után következik a betakarítás,melynek során minden egyes levelet kézzel szednek le. Aratás után a különböző levelek egyaránt az érlelőszintekbe kerülnek, ahol természetes módon száradhatnak. A leveleket hosszú farudakra erősítik fel, a rudak helyzetét folyamatosan változtatják, kezdetben a talaj közelében helyezkednek el,majd egyre magasabbra kerülnek.Ezzel garantálva a levelek számára az egyenletes hőmérsékletet és nedvességtartalmat.

A szárítás Folyamata, Első Erjesztési Fázis

A szárítási folyamat körülbelül 50 nap. Ez idő alatt a levelek először elsárgulnak majd az oxidációs folyamat következményeként, felveszik az aranybarna színt, amely számos Havanna szivar sajátja.Ezek után kezdetét veheti az első erjesztési fázis. Az első erjesztési fázis akár 30 napig is eltarthat.

Második Erjesztési Fázis

A második erjesztési fázis előtt a leveleket beáztatják, megakadályozzák az elszíneződésüket. Végezetül pedig, nagyságuk színük és minőségük szerint szétválogatják őket. A második erjesztési fázishoz a leveleket újra csomagokká kötik össze. Ebben a fázisban a dohány kémiai átalakulásokon megy keresztül, melynek során finomodik az aromája és a még felesleges anyagok is lebomlanak.

Dohánylevelek Pihentetési Fázisa

Ezután a dohányleveleket újabb pihentetés várja. Szellőztető állványokon pihentetik, eközben maradék nedvességtartalmukat és elvesztik. A nyugalmi fázis után a leveleket ismét csomóba kötik. A bálákat raktárházakban őrzik, míg el nem szállítják a szivar gyárakban. A várakozási idő általában néhány hónap, de nem ritka, hogy évekig tárolják itt a bálákat. A várakozási idő alatt a levelekben olyan anyagok halmozódnak fel, amelyek tovább gazdagítják az aromájukat.

A Szivarlevelek Szállítása Szivar Gyárakba, Szétválogatás

Miután a szivarlevelek megérkeznek a szivar gyárakban,ott minden levél fajtát különbözőképpen kezelnek. A következőkben eltávolítják a burkolólevelek erezetét, miközben minden egyes levelet elfeleznek. Ezután a levelek osztályozása következik. Színük, méretük és szerkezetük szerint. Egészen másképp zajlik a másik négy levél fajta kezelése a burkolólevelekkel ellentétben. Ezeket nem szükséges nedvesíteni. Tárolásuk időtartamának helyes megválasztása viszont annál fontosabb.

Érési Folyamat

Az érési folyamat felügyelete a keverő mester feladata. Ehhez a munkához kizárólag tapasztalt embert alkalmaznak. A töltelék keverése viszont más. Oda egy megbízható embert kell alkalmazni. Ugyanis a töltelék összetétele hétpecsétes titok. A keverőmester tevékenysége révén a szivar elnyeri végső formáját.

A Szivar Minőség Ellenőrzése

Mielőtt azonban a Havanna szivar belekerül az elegáns szivar dobozába át kell haladni néhány állomáson. Itt főként minőségellenőrzés folyik. Azokat a szivarokat, amellyel szemben minőségi kifogások merülnek fel, illetve valamelyik szempontnak, paraméternek számottevően nem felelnek meg,nem engedik tovább. A kész szivarokat ezekután még pihentetik. A következő állomás ugyanis egy légkondicionált terem, amely magas cédrus fából készült. Állványokkal van berendezve. A terem hőmérséklete 16 és 18 ° között van. Relatív nedvességtartalma 65 és 70 % között ingadozik.

A Jól Megérdemelt Füstölés

Ahhoz, hogy a vetőmagból szivar jöjjön létre nem kevesebb mint 170 munkafázison kell áthaladnia. Ez egy igen tiszteletreméltó szám. Rengetegen vettek részt ebben a munkában. Keményen, odafigyelve minden egyes folyamatra míg a fogyasztóhoz, azaz hozzánk el nem érkezik. Mikor hozzájutunk kedvenc szivarunkhoz és rászánjuk a megérdemelt időt, talán eszünkbe jut ez a számos munkafolyamat, miközben nagy megelégedettséggel füstöljük Azt.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük