Cohiba – 15 Lenyűgöző Tény Kuba Leghíresebb Szivarmárkájáról

Néhány évtized alatt a Cohiba Fidel Castro saját cimkés márkájából a világ legismertebb, keresett szivarjává vált. Azonos szinten áll az ódon Dom Pérignon pezsgővel, a Rolls Royce-al, továbbá a Patek Philippe órákkal. A Cohiba név most már a luxuscikkek szinonimája, és megfelel a feltörekvő igényeknek.

A kubai Cohiba szivarok a „Cigar Aficionado” vakteszteken nagyon jól szerepelnek, ráadásul a Cohiba Behike BHK 52 2010-ben elnyerte az Év szivarja címet. A védjegyek tekintetében a Cohiba lehetne Kuba dicsősége, és ha elég szerencsés vagy és megkaparintasz egyet, valószínűleg ez lesz a legpompásabb szivar a szivardobozodban. De mielőtt eldöntenéd, hogy szivarba ölöd a pénzed, itt van néhány tény erről a titokzatos márkáról, amivel nem árt, ha tisztában vagy.

A Cohiba azt Jelenti: Dohány

A Cohiba (ko-hi-bah) nagyon könnyen kiejthető – ritmikája van -, és dohányt jelent Taíno nyelven, mely a Kubában őshonos Arawak emberek anyanyelve volt a spanyol hódítás előtt.

Meglehetősen Új

A kubai szivarmárkák közt a Cohiba elég fiatalnak számít. Sok kubai márka, melyek ma is elérhetőek, magántulajdonban voltak a forradalom előtt, majd ezt követően államosították őket, de nem a Cohiba-t. 1966-ban a forradalom után született meg kimondottan Fidel Castro számára, így magának a Cohiba-nak semmi köze Old Havannához. Mindezek ellenére a Castrói Kuba szimbóluma és a forradalom jelképe.

A Cohiba Egy Baleset Következménye

A történet szerint ezeket a szivarokat Fidel Castro testőrségének vezetőjének gyártották. Miután jókedvében megkóstolt egyet, Castro beleszeretett a füstbe, majd többet rendelt belőle, végül pedig a személyes szivarjává tette.

Nem Vásárolhattál Pénzért Cohiba-t

Sok éven át csak úgy juthattál Cohiba-hoz, ha Castro maga adott egyet. A szivarokat megválogatva adták diplomáciai ajándékként a méltóságok, az államfők vagy bárki számára, akiről Castro úgy gondolta, hogy megérdemli ezt a nagyszerű füstöt. Abban az időben a titokzatos szivar csak egy vékony méretben létezett – 7 1/2 hüvelyk (19 centiméter) hosszú, 38-as gyűrűméretű Lancero-ként.

Aztán Elérhetővé Vált

A Cohibák 1982-ig nem kerültek kereskedelmi forgalomba, és még akkor is csak Spanyolországban lehetett megvásárolni őket. A márka három kereskedelmi méretben volt elérhető: Lancero, mely a gyárakban Laguito No. 1 méretként volt ismert; Corona Especial vagyis Laguito No. 2 és a Panetela, azaz Laguito No. 3. A nagyobb szivarok 1989-ig nem jelentek meg, csak miután a Cohiba-t világszerte piacra dobták. Az új méretek a Robusto, a Churchill-méretű Esplendido és a nagyon kicsi Exquisito voltak.

A Cohiba Négy Vonala

Kuba leghíresebb szivarmárkájának négy sorozata ismert: a fővonal, hivatalosan Línea Clásica néven; a Siglo sorozat, az úgynevezett Línea 1492; Maduro szivarcsalád, Maduro 5 néven; valamint a Behike, a Cohiba Behike BHK elnevezéssel. Mintha csak a Cohiba nem lenne elég drága, a Behike még többe kerül, mivel a teljes Cohiba- portfólió legmagasabb szintjének számít. A Behike BHK 52 2010-ben a Cigar Aficionado-n elnyerte az év szivarja címet.

A Siglo Sorozatot Egy Piaci Rés Kitöltésére Hozták Létre

Abban az esetben, ha nem tudtad volna, a Davidoff rövid életű kubai márkaként indult. Mi köze ennek a Cohiba-hoz? Miután a Davidoff termelését átköltöztették a Dominikai Köztársaságba, Kubának egy betöltendő piaci rése keletkezett, így Kuba szivaripara előrukkolt a Cohiba Siglo sorozattal 1992-ben. A hivatalosan Línea 1492 néven futó Siglo család szivarjainak méretei megegyeztek néhány, a Davidoff vonalban korábban megtalálható méretekkel. A Siglo I például ugyanolyan méretű, mint a korábbi Davidoff Château Haut Brion. A Siglo II tükrözi a Château Margaux-t. A Siglo III, a Château Mouton-Rothschild-ot. A Siglo IV pedig a Davidoff 5000-t. A Siglo V és VI-nak azonban saját mérete volt.

A Cohiba Anyavállalata, az El Laguito

Összetéveszthetetlen. Az El Laguito egy nagy, sárga palota Havanna zöldövezeti Miramar részében, és a Cohiba szivarok gyártásának szentel ték. A kastélyt egy Alberto Casimiro Fowler nevű kubai iparmágnás építette, később itt hozták létre a Cohiba gyárat. A Cohiba logó erőteljes ábrázolása a hatalmas lépcsőház falán azonnal szembeötlik, amint belépsz az előcsarnokba. El Laguito azonban nem az egyetlen gyár, amely Cohiba-t gyárt. A kereslet kielégítése érdekében a Habanos a termelést más gyárakra is kiterjesztette, de a közvélemény szerint a legjobb Cohiba az El Laguito-ból származik.

Titkos Ültetvények

Kubában nagyon kevés dohányültetvény termeszt kiemelkedő minőségű dohányt a Cohiba márka számára, és a Habanos hallgat arról, tulajdonképpen mely gazdaságok érik el a kívánt szabványt. Tudjuk, hogy Pinar del Río-ban helyezkednek el, bár ez nem igazán egyértelmű. Egyes termelők azt állíthatják, hogy az ő dohányuk felhasználásával készül a Cohiba, azonban az igazságot meglehetősen nehéz ellenőrizni, hacsak nem dolgozol a Habanos-nál.

(Valószínűleg) Hamisítványt Szívtál

A Rembrandtokat hamisítják. A Stradivarius hegedűket hamisítják. A Louis Vuitton kézitáskákat hamisítják. A Petrus borokat hamisítják. És mivel a Cohiba szintén keresett luxus termék, minden szivarmárkánál jobban hamisítják a világon. Éppen ezért láthatsz hamis Cohibákat Kuba utcáin és a karibi tengerparti ajándékboltokban, épp úgy, ahogy hamis kézitáskákat adnak-vesznek a new yorki Canal Street-en. Mi a helyzet a Cohiba-val, melyet a vejed vásárolt a tengerparton Cancúnban? Hamis. Ahogy azok a Cohibák is, melyeket Kubában az úgynevezett „kapcsolat” szerez be azoktól emberektől, akik állítólag az El Laguito gyárban dolgoznak, és a hátsó ajtón csempészik ki őket.

A Cohiba Név MÉG MINDIG Per Tárgya

Egy ügy, amely sosem ér véget. Amióta a General Cigar elkezdte értékesíteni a dominikai Cohiba-kat az 1980-as években az Egyesült Államokban, azóta folyamatosak a keresetek, peres eljárások, fellebbezések, megszámlálhatatlan meghallgatások, továbbá ellentmondásos ítéletek, melyek évtizedek óta húzódnak. Alkalmazhatóak e a védjegyjogok, amennyiben kereskedelmi embargó áll fenn a védjegyet tulajdonló ország ellen? Úgy néz ki, a bíróságok képtelenek megegyezésre jutni.  Az Empresa Cubana del Tabaco, valamint a Culbro Corp. között fennálló ügyben további jogviták várhatóak az USTPO Védjegy Fellebbezési Tanács előtt.

A Gyűrű Mintázata Nagy Változásokon Ment Keresztül

A dizájn az egyszerű pontokból és primitív betűkből alakult a mai technológiailag fejlett, hamisíthatatlan hologramokig. Az évek során annyi változáson mentek keresztül, hogy a korai gyűrűk már össze sem hasonlíthatók a jelenlegiekkel. Míg a régebbi gyűrűket meglehetősen könnyű volt hamisítani, addig az újabb verziók mindig egy kicsit kifinomultabbakká váltak. Először a pontok négyzetekké alakultak. Majd a lapos, fekete betűk váltak arany dombornyomásosokká. Most a gyűrűk teljes felülete hologramokkal van nyomtatva, amelyeket nehezebb másolni.

Ez az Egyetlen Kereskedelmi Forgalomban Lévő Kubai Szivar 60-as Gyűrűmérettel

Amikor a Cohiba 2016-ban 50 éves lett, egy drága Elie Bleu humidorral emlékeztek meg róla, amely több százezer dollárba kerül. A humidorban 50 darab Cohiba „50 Aniversario” szivar található, mindegyik 7 hüvelyk (kb. 18 cm) hosszú és 60-as gyűrűmérettel rendelkezik. A Cohiba 2014-ben elérte a korlátozott kiadású Robusto Supremo-val az 58-as gyűrűméretet, de eddig az „50 Aniversario” az egyetlen kereskedelmi forgalomban lévő kubai szivar, amely eléri a teljes 60-as méretet.

Ez Kuba Legértékesebb Márkája

A Cohibák messze a legdrágább rendszeres gyártás alatt álló szivarok világszerte. Az Egyesült Királyságban egy Cohiba Robusto 34,30 angol fontba kerül, mely kb. 45 amerikai dollárnak (kb. 13000 forint) felel meg. Kanadában ez a szivar körülbelül 70 kanadai dollár (52 amerikai dollár), mely 15000 forintnak felel meg. A Behike még többe kerül, egyes helyeken az ára szivaronként meghaladja a 100 dollárt – ha egyáltalán megtalálod.

Nincs Olcsó Kubai Cohiba

Leértékelt Cohiba nem létezik. A kereslet messze felülmúlja a kínálatot, és a Cohiba nagykereskedelmi költségei túlságosan magasak ahhoz, hogy bárkinek alacsonyabb áron kínálhassák őket. Ha a szokásosnál olcsóbbakat találunk, azok valószínűleg hamisak. Ne keressünk alkalmi vételt. Ez önámítás és pénzkidobás, ráadásul utólag ostobán fogod érezni magad. Ahelyett, hogy spóroláson töröd a fejed, próbálj egy jó hírű kereskedőt találni. Mi a La Casa del Habano franchise üzleteket ajánljuk.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük