A Szivar Története

Nincsenek pontos adataink arról, hogy mikor készítették és szívták el az első szivart. Az viszont bizonyos, hogy a Maják és az Aztékok már jóval Kolumbusz előtt ismerték. A maja nyelven ciquarnak nevezett dohány rudat, amely a mai szivar elődjeként tekinthető.

Szivarok

Dohányzás Legősibb Formája

Szintén kétségtelen tény hogy a dohányzás legősibb formája a szivarozás. A szivar élvezete a Kolombusz előtti korban elsősorban a helyi papok privilégiuma volt. Akik füst belégzése közben következtében transba estek. Ezáltal kapcsolatba léphettek a túlvilággal (szerintük) és az ott lakó istenekkel.

A Maják Magyarázata

A Maják úgy magyarázták a szivar eredetét hogy a szivart az istenek találták föl, hogy megajándékozzák magukat a dohányzás élvezetével. Amikor dörög és villámlik az Istenek épp tüzet csiholnak, hogy rágyújthassanak egy finom szivarra.

A Ciquartól a Cigarretig

A ciquarból időközben cigar majd cigarre lett. Az európaiak viszont a következőképpen értelmezték. Valami olyasmi amit meg lehet gyújtani, aminek jó íze és kellemes illata van.

Kolumbusz Véletlen Felfedezése

Mikor Kolumbusz “véletlenül” felfedezte a Colbát, azaz a mai Kubát két matrózt küldött a partra. Ott az őslakosok szárított levélből különös rudakat készítettek. Majd az egyik végüket meggyújtották a másikon pedig beszívták a keletkezett füstöt.

Az Első Európaiak Akik Megismertrék a Szivart

Ez a két matróz volt tulajdonképpen az a két első európai akik ismeretséget kötöttek a dohányzással.Talán ez volt az őslakosok számára az éleveztet nyújtó füstölni való szivar, ha nem is a szó szoros értelmében vett mai szivar.

Az Első Európai Város, Ahol Szivarokat Állítottak Elő

Első europai város ahol szivarokat állítottak elő – Sevilla

Az első európai város, ahol szivarokat állítottak elő Sevilla volt. 1677 volt az az év amikor az andalúziai Egyetemi város szülőhelyévé vált annak a szivarnak, melyet külalakja alapján ma is ismerünk. Több mint fél évszázaddal később a spanyol állam felismerte szivarban és a dohányban rejlő pénzforrást, és az adó emelése révén játszi könnyedséggel töltötték fel az államkasszát. 1731-ben Sevillában életre hívták a királyi szivar manufaktúrát.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük