9 Dolog, Amit Tudnod Kell Montecristo-ról

Cuban Cigar unboxing for storage in the new humidor

A Montecristo az egyik legismertebb szivarmárkák közé tartozik az egész világon. Még a nemszivarozó emberek is képesek felismerni a márka ikonikus logóját—a hat hosszú és egyenes arany kétélű kardokról, amelyek egy háromszöget alkotnak a központi elemként használt nőszirom jelképe körül. Mint, ahogy az a kubai szivar márkáknál általában lenni szokott, a Montecristo-nak is van egy kubai és egy nem-kubai vátozata, amely megtalálható a világ különböző szivarboltjaiban. (Olvass bele a „Milyen hatásai lehetnek a márkáknak a fogyasztókra?” cikkbe még több információért) 2015-ben a Montecristo 80 éves lett, ezen mérföldkő alkalmából pedig Kuba más pontjairól és a Dominikai Köztársaságból származó más megbecsült, nagyra értékelt szivarokkal ünnepeltek.

Akár szereted, akár nem a Montecristo kubai vagy nem-kubai verzióját, a márkának érdekes története van. Itt van egy 9 tényt tartalmazó lista, amit talán már tudsz (vagy nem tudsz) Montecristo-ról:

Nem Túl Öreg

Az olyan márkákhoz viszonyítva, mint a H. Upmann (1844-ben alapították), Partagás (1845) és a Romeo Y Julieta (1875) a Montecristo relatíven fiatalnak számít. A márkát először 1935-ben tekerték a Havannán. Ma a világ legnépszerűbb szivarai közé tartozik.

Akvizíció által született. 1935-ben Alonso Menendez csatlakozott a kubai Particulares Gyárhoz, ahol megalapított egy új szivar márkát. A szivargyártók a munka alatt számos történetet olvastattak, ezek között szerepelt a Monte Cristo Grófja című novella is Alexandre Dumas-tól. A legenda szerint Menendez az új márkáját a könyv alapján nevezte el-Montecrito-t egy szóban nevezte meg, inkább mint kettőben-a dobozt pedig egy kétélű kardokból alkotott háromszöggel díszítette, a novella iránti tiszteletének tanúsítása miatt.

Montecristo No. 4 Szivar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amikor bizonytalan vagy vásárolj egy Montecristo No. 4-et

A  Montecristo No. 4 egy kis korona, amely 5,1/8 hüvelyk hosszúságú, 42-es gyűrűméretével a legnépszerűbb kubai szivar volt éveken keresztül. (Később a Partagás Serie D No. 4S előzte meg, de még így is hatalmas népszerűsége volt.) Annak ellenére hogy hatalmas mennyiségben állítják elő őket különböző gyárakban, és hogy megtalálhatod őket majdnem bárhol, nagyon jó minőséggel rendelkeznek. 5 évre visszamenőleg  az értékelésekben, a szivar nem esett 89 pont alá, de volt már 93 pontos is. Kaphatóak dobozban, ahol egy kiszerelésben 25 van, vagy pedig kényelmes, csomagolt kiszerelésben. Az áruk is viszonylag elfogadható: Kubában $6 dollárért, Londonban pedig £13.20 ($17) fontért kaphatóak.

Régebb Kizárólag a H. Upmann Gyárban Állították Elő Őket, De Ma Már Nem Csak Ott Gyártják.

1 évvel a Montecristo megalkotása után, Menendez megalkotta a Menendez Garcia Y Cia márkát, ez viszont gyorsan felvásárolta a H. Upmann gyárat (és a márkát vele együtt).Ők tették ezt a gyárat a legnagyobbá és leghíresebbé a Havannán, több mint 1100 dolgozóval. A gyár Montecristo és H. Upmann szivarokat gyártott.

Volt Egy Szándékos Megállás a Gyártás Során.

Amikor a Menendez család elveszítette a márkát Kubával szemben a nacionalizmus idején, a család kisemmizve hagyta el az országot.1961-ben, Benjamin Menendez (Alonso fia, az övé volt Menendez Garcia) megnyitotta az Insular Tabacalera S.A. céget Las Palmas-ban, a Kanári-szigeteken és elkezdte a Montecruz gyártását.Alonso a cég egyik befektetője volt. Egy hasonló változata volt a Montecristo-nak és az egyik jobbacskán eladott szivarrá vált az Amerikai Egyesült Államokban.

1972-ben Iawsuit Menendez v. Faber, Coe és Gregg Inc.—később az egyik szállítója a kubai szivaraknak— volt a megalapított alapköve az addig számkivetett szivar márkáknak, ahhoz hogy terjeszthessék nézeteiket.A Iawsuit-nek szerepe volt a Kubai Szivar Márkáknak-NV a megalakulásában, amihez hozzátartoztak a H. Upmann, Montecristo és a Por Larrañaga divatmárkák is.Az 1970-es években észrevették a nem kubai Partagas és H. Upmann márkák gyártását. 1990-ben a Consolidated Cigar Corp (amely egy adott pillanatban Altadis-á vált az egyesülést követően) elkezdte a Montecristo gyártását az amerikai piacon.

Számos Fajtájú Variánssal Rendelkezik

A Montecristo márkának legalább 15 almárkája van, amelyeket Kubában, a Dominikai Köztársaságban és Nicaragua-ban gyártanak. Kubában választhatsz a Montecristo és a Montecristo Open (amely 2009-ben került eladásra) és a Montecristo Línea 1935 ( egy márka-a legújabb verzió, amelyet tavaly kezdtek szállítani) Vannak olyanok, akik a kubai Montecristo Edmundo szivarokat (Edmundo, Double Edmundo és Petit Edmundo) úgy tartják számon, mint márka a márkán belül.A nem kubai Montecristo-nak egy tucat változata van, az enyhe Montecristo White-tól az erős Monte, Montecristo AJ Fernandez-ig.

Montecristo Egy Szivar

Az egyetlen ,,A” méretű kubai szivar márka

Romeo y Julieta Fabulosos, Sancho Panza Sanchos és a Davidoff 80 Aniversarios már rég nem fellelhető „A” méretű márkák Kubából, ezzel szemben viszont a Montecristo „A” megmaradt.A 9 ¼ hüvelyk hosszúságú szivart Kubában rendszeresen gyártják, ez pedig mai napig a leghosszabb méretű.

Lassan Kapta Meg a Robusto „Címet”.

Évtizedek óta a leghíresebb szivarméret a világon a robusto, de a közelmúltig a kubai Montecristo márka nem rendelkezett egy rendszeresen termell robusto méretű szivarral. A Montecristo-i Robusto először 1998-ban jelent meg korlátozott számú Millenium jar-ban, majd később, 2000-ben Edición Limitada néven. A rendszeresen előállított új Montecristo Línea 1935 Dumas (5 1/8 hüvelyk hosszú és 49-es gyűrűméretű) áll a legközelebb a robusto mérethez.Ez tavaly került piacra. A nem-kubai vonal már rég óta számos robusto-val rendelkezik, köztük van a Montecristo Nicaragua Robusto és a Cigar Aficionado’s No. 10 2018-as szivarja.

A Régebbiek Nagyon Értékesek Lehetnek

Régebb volt egy Montecristo B nevű szivar, de ez évekkel ezelőtt megszűnt. A mérete 5 3/8 hüvelyk és 42-es gyűrűméretű volt. Egyszer egy doboz, amelyik nem volt teljesen tele (30 szivar volt benne) £6,500 fontért ($8,500) volt eladva, a Christie’s aukciósházon, vagy £216 font ($284) per szivar értékben. Volt még egy Montecristo No. 6 (4 7/8 hüvelyk 36-os gyűrűméret) és Montecristo No. 7 (6 7/8 hüvelyk 28-as gyűrűméret) fajtája is, de azok már rég nem kaphatók.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük