Hogyan Készítsd Elő a Humidort A Szivar Tárolására (Útmutató Lépésről Lépésre)

Most, hogy sikerült beszerezni egy új Humidort a következőket kell tenni. A szivarok behelyezése előtt pár alapvető lépést kell elvégezni. A Humidort elő kell készíteni a szivarok megfelelő fogadására.

Itt most nem arról van szó, hogy bármilyen különleges összetevőket kellene használni.Miután ezeket a lépéseket elvégeztük a szivaroknak nagyon jó helye lesz az új otthonukban.

Fontos, hogy egy fel nem készített Humidorban a szivar nem marad friss. A felkészítési folyamat egyszerűen elvégezhető oly módon, hogy a Humidor belsejében biztosítjuk a megfelelő páratartalom szintjét.

Ebben a leírásban, egy részletes lépésről lépésre útmutatót adunk, hogyan megy a párásítás folyamata, avagy hogyan készítsük fel a Humidort a szivar megfelelő tárolásához.

Amikre szükség lesz:

A következő dolgokra lesz szükség:

  • Tiszta, szöszmentes ruhadarab
  • Egy üveg Propylén Glycol-oldat párásítók számára
  • Egy párásító (abban az esetben, ha a Humidorhoz nem adtak)
  • A hygrométer (a Humidor páratartalom szintjének mérésére szolgál)
  • Desztillált víz

A Humidor Megfelelő Felkészítési Folyamata

A legjobb mód a páratartalom beállításához a Humidorban, hogy desztillált vizet használunk. Ez azért fontos, mert bármely másféle víz olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium és a klór, amely potenciálisan eltömítheti a nedvesítő egységet vagy megváltoztathatja a szivarok aromáját. Ügyeljünk arra, hogy csak desztillált vizet használjunk.

Most kezdjük el

  • Az első lépés, hogy be kell áztatni egy tiszta, szöszmentes ruhadarabod, rongyot desztillált vízzel. Csavarjuk be a nedves ruhadarabba a hygrométert . A hygrométer körülbelül fél óra múlva készen áll, hogy meghatározza a páratartalom szintjét. Ha a páratartalom mérő (hygrometer) 95 – 97 százalékot elérte, akkor használatba vehetjük.
  • Következő lépés tisztítsa meg a Humidor belsejét egy nedvesített szösz-mentes ruhadarabbal. Ha a tároló régi, akkor lehet hogy szükség lesz arra, hogy a törmeléket vagy a port eltávolítsuk a Humidor belsejéből a korábbi használatból adódóan. Legyen óvatos, ne használjon nagyon nedves ruhát, csak átnedvesítettet. Fontos, mert a nyers fát a víz veszélyeztetheti ezért a Humidor minősége leromolhat.
  • Ha a Humidor rendelkezik párásító egységgel, a következő lépés az, hogy a párásítót Propilén-glikol aktivációs (PGA) oldattal kell feltölteni.Megoldás lehet, hogy a párásítót ebben az oldatban hagyjuk ázni egy darabig,körülbelül 5 percig. Egyes gyártók adnak kézikönyvet az egységhez, hogy lehet ezt végrehajtani. Ezután töröljük át száraz rongydarabbal a párásítót. Győződjünk meg, hogy nem csöpög ki belőle víz. Amennyiben szükséges várjunk a behelyezéssel,amíg csöpögésmentes nem lesz a párásító egység. Vannak, akik hajlamosak desztillált vizet használni, hogy azzal töltsék fel a párásítót ebben a szakaszban. Ez nem jó megoldás és nem vezet a megfelelő páratatalom eléréséhez. Főleg ha nem használ PGA (Propylen-glykol) folyadékot.
  • Miután a párásító fel van töltve, csukjuk le a Humidor tetejét. Töltsünk ki egy műanyag csészébe vagy edénybe desztillált vízet és helyezzük a Humidor belsejébe. Tartsuk bezárva a tárolóegység tetejét.
  • Miután 24 óra eltelt, látni fogjuk, hogy a spanyol cédrus fa bélés is átvette a nedvességet. Ez annak a jele, hogy a Humidorunk készen áll. Ellenőrizzük a hygrométert és ha a relatív páratartalom eléri a 65 a 70 százalékot, a Humidor készen áll a szivarok megfelelő tárolására. Győződjünk meg róla és teszteljük, hogy a hygrométer kalibrálása megfelelő, vagy akár egy további digitális hygrométert is be lehet helyezni a pontos páratartalom leolvasás érdekében. Miután meghatároztuk a páratartalom szintjét, tegyük a szivarokat  a Humidorba.

Most már a Humidor  készen áll a szivarok tárolására. Győződjünk meg róla, és ellenőrizzük a légnedvességmérőt a következő napokban, ha a páratartalom túl magas, akkor hagyjuk a Humidor fedelét félig nyitva. Ha a páratartalom túlságosan lecsökken, adjunk hozzá még glikol oldatot vagy desztillált vizet a párásító számára.

Hogyan Kell Elhelyezni a Szivart a Humidorban

Mielőtt a szivart a humidorba tennénk, győződjünk meg róla, hogy az ki van csomagolva. Ez fontos, mert a szivar csak így tud lélegezni. Különben nincs értelme a Humidorba helyezni őket.

Győződjünk meg arról is, hogy a párásító nem ütközik bele a szivarokba a tető lecsukását követően. Legyen elég hely, hogy a szivar ne akadályozza meg a tető lecsukását. Egyebekben azért, hogy a szivar ne sérüljön és még azért is, hogy a párásítónak legyen elég helye a párásításhoz, ne legyenek eltömődve a nyílásai.

A legjobb módja annak, hogy a szivar a leghosszabb élettartamot elérje az az, hogy a dobozon belül 70 százalék páratartalom és 21 fok legyen. Bár kisebb eltérések elfogadottak. Ebben az esetben, rendszeresen ellenőriznünk kell a szivarokat. Nehogy estleg kiszáradjanak, vagy túl nedvesek legyenek.

Használjuk a hüvelykujj szabályt. Mégpedig a megfelelően tárolt szivart, ha egy kicsit lenyomja az ujjával ad némi ellenállást. Ha túl kemény, vagy túl puha, akkor ellenőriznie kell a Humidor záródását.

Hogyan Kell Kalibrálni az Analóg Humidor Hygrométert

Amennyiben a Humidorban van egy analóg hygrométer, akkor azt be kell kalibrálni, hogy pontosan mérje a páratartalmat . A kezdő értkektől ne ijedjünk meg. A hygrométer nem hibás.

A legtöbb analóg hygrométer általában 20 százalék alatti leolvasási értékkel bír. Ez azért lehetséges, mert túl sok ideig volt száraz körülmények között. Az egyik legnépszerűbb kalibrációs módszer a só módszer. Ez magában foglalja a hygrométer bekalibrálását. Egy műanyag üvegplack kupakjába helyezzünk nedves sót, ezt helyezzük a hygrométerünk mellé. Nem szükséges, hogy a só feloldódjon a vízben, egyszerűen csak nedvesnek kell lennie.

Ezután el kell helyezni a sót és a hygrométert egy jól szigetelő műanyag dobozban és türelmesen várni. A dobozban 12 óra elteltével 75%-osnak kell lennie a páratartalomnak. Ezt követően egy csavarhúzó segítségével állítsuk be a hygrométer mutatóját hátul, hogy a hygrométer 75%-os páratartalmat mutasson.

Mennyi Ideig Tartja Frissen a Humidor a Szivart ?

A legjobb dolog a Humidorban, ha egyszer megfelelően sikerült felkészíteni, utána alig kell a karbantartással foglalkozni. Ami azt illeti, voltak olyan történetek Humidorokról, amelyekben sikerült a szivart a 40 – 50 évig megfellően tárolni. Ilyen hosszú idő elteltével, igazán különleges ízvilágra lehet számítani. Ez csak a legszerencséssebbeknek adatik meg.

Következtetés

Itt vannak ezek a lépések, útmutatások, amiket meg kelle tenni. Amennyiben a megfelelően előkészített tárolóba helyezzük kedvenc szivarjainkat, megadjuk a lehetőséget, hogy sokáig frissen és megfelelő ízvilágában tarsuk Őket. Ha előkészítés nélkül tároljuk kedvenc szivarjainkat, akkor azok legfeljebb a Humidor nyers fa zamatát fogják átvenni, miután ki is száradnak. Szerencsére, ez az útmutató segít, hogy a Humidor készen álljon a szivarok fogadására. Mindenekelőtt, figyeljünk arra, hogy jó minőségű Humidort szerezzünk be, lehetőleg spanyol cédrus belsővel. Más olcsó,műanyag alternatívák és Humidorok is létezhetnek, de ezek alig védik a szivart a penész vagy az íz elvesztése ellen. A legjobb dolog a Humidorokban, hogy mindig újra fel lehet készíteni őket a szivar tárolásásra. Ehhez persze megfelelő minőségű tároló eszközt kell választani.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük