Csomagolás és Tartalom

Szivar Dobozok

A szivardobozok és dobozkák számtalan különböző formában fordulnak elő. Vannak téglalap, négyzet és Piramis alakúak. Némelyikükben fiókokat is kialakítottak. Egyesek lakkozottak, mások natúr szépségben pompáznak. Néhányukat pedig még beépített nedvesítővel is felszerelik. Kaphatóak színes díszdobozok is, amelyek elsősorban Kubából származnak. Leginkább azok a romantikus átszellemültséget tükröző motívumok szembetűnőek amelyeket a múlt századi szivar márkákról készített litográfiákon figyelhetünk meg.

Külső  Borítások

Először a külső fedélen elhelyezett cubiertát látjuk meg.

A másik két litográfia akkor tárul a szemlélő elé, amikor kinyitja a dobozt.

A visták a fedő belső oldalán elhelyezkedő ábrázolások. A bofetonok betakarják a szivarokat, így csak akkor válnak láthatóvá, amikor a nyomtatott papírt megemeljük és előre hajtjuk.

Motívumok, a Kőnyomás Elve

Gyakran igencsak tarkabarka motívumok, melyek létüket a kőnyomat feltalálásának köszönhetik, olykor 8-10 szint is felvonultatnak.

Az Alois Senefelder nevéhez fűződő eljárás lényege, hogy valamennyi szín számára egy megfelelően kialakított kőlap készül. A kőnyomás elve a mai ofszetnyomáshoz hasonlóan, a préselendő helyekre felvitt zsírtartalmú anyagok és a közismerten zsírtaszító víz alkalmazásán alapul.

Színes Litográfiák

A színes litográfia a 19. század közepén jött divatba. A továbbfejlesztett kőnyomattechnika lehetővé tette az említett motívumok korlátok nélküli ábrázolását.

Kubai Nyomdászat Virágzása

Mivel a bismarcki szociális törvények következményeként számos nyomdász hátat fordított Németországnak, majd az Újvilágban, például Kubában telepedett le, így a korabeli Havanna vezető nyomdája a “Litográfica de Habana” hamarosan megbízások áradatát fogadta.

Szivar Manufaktúrák

A szivar manufaktúrák valamennyi márkájuk esetében használtak ilyen cubiertákat, vistákat és bofetonokat. Lehetőleg minél színesebb kivitelben.

Meghatározó Kultúrtörténeti Darabok

Megmosolyoghatjuk a gyakran kétes ízlést tükröző vistákat, giccsesnek bélyegezhetjük őket, de akár el is nyerhetik tetszésünket. Mindenesetre ezek a litográfiák hűen tükrözik a kor uralkodó divatízlését. Elmondható tehát, hogy kultúrtörténeti szempontból is fontos tárgyakról van szó.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük